Home » » Geçmişten Günümüze Para Kazanma Yolları: Yeni Dünya ile Değişen Meslekler

Geçmişten Günümüze Para Kazanma Yolları: Yeni Dünya ile Değişen Meslekler

Posted by internetten nasıl para kazanırım, internetten hızlı para kazanma yolları on 11 Ocak 2014 Cumartesi

İnternetten Kazansam

Paranın icadından bu zamana kadar, insanoğlunun en çok istediği şeylerden biri de para kazanmak hatta çok para kazanmaktır. Hayatımıza damgasını vuran bu kağıt parçaları, tarihte de önemli bir yer edinmekteydi. M.Ö. 7 yüzyılda dayanan ilk parayı Lidyalılar kullanmıştır. Para yani zenginlik geçmişten günümüze devletlerin en büyük aygıtı olmuştur.

Peki eski dönemlerden beri nedir bu para kazanma yolları?
Örneğin çarıkçılık, dünyanın en eski mesleklerinden biridir. Bugün neredeyse unutulmuştur. Binlerce yıl öncesinin insanı elinde çarık dikerek ve bunu pazarlayarak para kazanıyordu. Ya da ulaşımın sadece atlarla ve eşeklerde sağlandığı dönemi düşünün, doğal olarak dönemin iyi para kazandıran en gözde mesleği nalbantlık ve semercilik olacaktır. Büyüklerimizin zamanında değirmencilik mesleği de yine çok para kazandıran bir meslek olarak bilinirdi.

Bir dönemin yine en çok para kazandıran kılıççılar mesleğinin yerini şimdi dev kazançlar sağlayan silah sanayi sahipleri aldı. Kürkçülerin yerini ise teknolojik makinelerle seri üretim yapan tekstilciler…

Bundan 150 yıl önce yaşamış birisine, bir gün telefon ve internet diye bir icadın yapılacağını bunlar üzerinden müthiş para kazanma imkanının doğacağını söyleseniz herhalde inanmazdı. Çünkü bu kolay olacak ve inanılacak bir şey değildi. Sürekli gelişen, değişen dünya ve teknolojinin akıllara durgunluk veren hızı, alışkanlıklarımızı yaşam biçimlerimizi değiştirdiği gibi insanın para kazanmak için edindiği meslekleri de haliyle değiştirmektedir.

20-25 yıl önce gelişmeye başlayan inşaat dönemin en çok para kazandıran mesleklerinden biridir. İnşaatla birlikte doğan emlak da yine günümüzün çok paralar kazandıran gözde mesleklerindendir. Hastalıklar arttıkça Tıp biliminin gelişmesi beraberinde doktorluk, hemşirelik mesleklerini de etkilemiş ve önemini artırmıştır.

Medyanın televizyon, radyo gibi aygıtlarını gölgesinde bırakan ve üniversitelerde bile adına bölümler açılan, dersler konulan ‘Yeni Medya’nın yani İNTERNETİN bize getirdiği yenilikler ve yeni meslekler nelerdir peki? İçerik mühendisi, site ölçüm analisti, network uzmanı, e-broker, site yazılımcıları ve daha birçoğu… Facebook yazılımcısının basit bir fikriyle bir site tasarlaması ve bunun üzerinden milyon dolarlar kazanmasının ne kadar gerçek olduğunu hepimiz biliyoruz.

Bizim ilgilendiğimiz ise ‘satış ortaklığı’ yani ‘affiliate marketing’ mesleğidir. Yani internetten para kazanmak. Bunun nasıl bir iş olduğunu daha önce birçok yazımda anlatmıştım. Daha önce örnek verdiğimiz gibi 150 yıl önce yaşamış birine facebook’u ve bunun üzerinden kazanılan parları anlatmaya çalıştığınızı düşünsenize anlaması için ne kadar çaba sarf ederdiniz. İşte geleceğin en iyi para kazandıran meslekleri olan, yurt dışında bir süredir istikrarlı bir şekilde sürdürülen fakat ülkemizde son birkaç yıldır var olan ve insanların inanmakta zorlandığı işlerdir; ‘affiliate marketing’ veya‘anket doldurmak’.

Bizler, 10 yıl önce satış ortağı yani komisyonsu olarak para kazanmak için sokakta çalışıyorduk şimdi ise internette… Amerika’da 3-5 yıl öncesine kadar yüz yüze anket yapılıyordu şimdi yok denecek kadar az. Peki ne oldu kamuoyu araştırmasına ihtiyaç mı kalmadı? Elbette ki hayır şimdi aynı iş internetten yapılıyor.

Günümüzün ve yakın ve hatta ( sokaktaki bütün dükkanların bir gün kapatılıp her şeyin domatesin bile internet üzerinden satılacağı bir geleceğe gidiyoruz söylentisini duyarken) uzak geleceğin bile en gözde mesleklerinden birkaçının içinde, az önce saydıklarımızın olabileceği ihtimal değil, oldukça gerçektir.

Meslekler zamanla değişse, çeşitlense de asıl amaç anların sayesinde para kazanmaktır. Parayı artık nalbantlıkla ya da semercilikle kazanamayacağımıza göre ufkumuzu geniş tutmalı, ileriyi görebilmeli, girişimci ve cesur olmalıyız.

Ebru Güçcuk


0 yorum:

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilir

Blogger tarafından desteklenmektedir.
.comment-content a {display: none;}